A l'era de l'Internet 3.0, ja no n'hi ha prou amb l'ús eficient de les eines d'hiperconnectivitat en línia per crear relacions de valor amb nous clients.
Els usuaris estan madurant, i cada vegada és un percentatge més gran el que estima temes com la privadesa i personalització de les seves dades en línia com a estàndards indispensables per a la selecció de les marques i empreses amb les quals accedir a consumir els seus serveis.
Donada la seva importància, vegem alguns dels punts més ressaltants d'aquesta tendència, alhora que una guia pràctica per a la seva implementació a les campanyes publicitàries de les teves marques.
Què és el Màrqueting Digital Transparent?
La privadesa i control dels usuaris sobre les seves pròpies dades, i els permisos que atorguen per al seu ús per les empreses, sigui en publicitats, accessos i/o campanyes, és així el factor clau del que ha vingut a conèixer-se com a màrqueting digital transparent o transparent digital màrqueting (TDM).
Com bé sabem, al món del màrqueting digital més que qualsevol altre, la informació és poder.
Manejant regularment per a l'exercici del nostre ofici una quantitat d'informació confidencial que és, si més no, de cura. Podent arribar a disposar al nostre abast de dades personals dels nostres clients com poden ser:
- On viu
- El seu treball
- La seva edat;
- Els seus gustos i costums en línia.
Més enllà dels temes ètics d'aquestes situacions, la veritat és que, en allò que els consumidors moderns més han canviat, és que ara entenen a la perfecció que aquest potencial hi és i moltes vegades és utilitzat per les empreses.
Arribant pel mateix a comprendre que aquest ús, ha de tenir necessàriament com a contrapart el poder de decisió de cadascun sobre si compartir la seva data o no amb les empreses; i aleshores com, quan i per què fer-les responsables pel seu ús no consentit.
Aquí és on entra la transparència.
Per què és important la transparència en el màrqueting digital?
El màrqueting digital transparent elimina el vel empresarial enganyós, demostrant més sinceritat a les persones així com confiança en l'ús i la vista de les seves dades darrere de la cortina corporativa.
Sent que quan els teus clients senten que realment saben quina informació tens i com la fas servir, també senten que més podran confiar en la teva marca.
La transparència mostra que es pot confiar
Quan la vostra marca és transparent sobre les vostres pràctiques de màrqueting i d'ús de dades, demostreu als vostres clients que es pot confiar en les vostres operacions.
Al final del dia, en la mesura que mantinguis bones pràctiques de màrqueting en el maneig de dades, menors seran els recursos que hagis de destinar per mantenir la teva reputació i la confiança dels teus clients. En altres paraules, no t'has de preocupar per pràctiques arriscades, mentre que aquestes no tenen tampoc necessitat de ser ocultades.
La transparència amb els clients i la seva lleialtat van de la mà
El TDM dóna la certesa als teus clients de ser part d'un cercle íntim, en què es poden sentir segurs en consumir productes i serveis, enviant el missatge que la teva marca els pren de debò.
Com ha estat assenyalat per Label Insights , el 94% dels consumidors va dir que la transparència els inspira a romandre lleials a marques, mentre que un 75% es va assenyalar satisfet a pagar més serveis i productes provinents de companyies totalment transparents.
Com ser més transparent a la meva estratègia de màrqueting?
1. Fes que la informació (i l'assistència) sigui accessible
Ofereix als teus clients una manera d'obrir un diàleg amb tu si tenen preguntes o inquietuds úniques per a les quals no aconsegueixen trobar resposta, intentant en la mesura que sigui possible respondre a les sol·licituds d'informació amb franquesa, rapidesa i amabilitat.
2. Usa i comparteix anàlisi
Tal com han fet empreses com Facebook, LinkedIn i fins a Twitter, dóna-li l'oportunitat als teus clients de ser part dels teus esforços en conferir-los accés a les teves estratègies i fer servir les dades llençades per vestir la seva efectivitat.
3. Permet que els teus clients optin per participar, sent complaent
Tria la redacció dels teus missatges de subscripció –com a mails, newsletters i anuncis– amb compte. Intentant sempre ser cortès, elegant i amable.
4. Mantingues una presència activa en xarxes socials
Això no només significa ser tan actiu com es pot a Facebook, Twitter i LinkedIn, sinó a més a fer servir el teu feed per compartir promocions, notícies de l'empresa, tendències actuals de la indústria i interactuar amb clients o consumidors curiosos que comenten les teves publicacions, escoltant les seves inquietuds i intervencions.
Una presència activa a RRSS permet a les persones saber que la teva marca o empresa està disponible i interessada en el que elles han de dir.